Wykorzystanie pozostałości odpadowych warzyw czy owoców, określane jako „food upcykling” jest z całą pewnością jedną z najlepszych możliwości tworzenia nowych, pełnowartościowych i zdrowych produktów spożywczych. Mają one wysoką wartość odżywczą lub
leczniczą/zdrowotną i są jednocześnie odpowiedzią na przeciwdziałanie marnotrawienia żywności.
Upcykling jest formą odzysku, polegającą na przywróceniu odpadom walorów użytkowych, a nawet więcej – na uczynieniu odpadów bardziej wartościowymi niż surowce, z których się składają.
Także nasz Producent Produktów Dobra Wspólnego wykorzystuje upcykling w dbałości o środowisko naturalne. Minimalizując odpady składników do produkcji nutraceutyków, Natures Sunshine opracował innowacyjny i bogaty w wartości odżywcze produkt, zawierający między innymi upcyklingowane włókna owoców, pełne błonnika owocowego i fitoskładników.
Co wnosi upcykling do naszego życia? Najważniejsze jest to, że poza wysokimi wartościami odżywczymi produktów pozyskiwanych z upcyklingu, można także w ten sposób zapobiec wyrzucaniu na śmietnik kilkuset tysięcy ton rocznie niewykorzystanych produktów żywności.
Firma Natures Sunshine znana jest na całym świecie jako lider w branży najwyższej jakości produktów medycyny naturalnej. Tworzenie nowych produktów jest procesem długotrwałym, angażującym wiele działów i wielu specjalistów. Dział Badań i Rozwoju uważnie dobiera składniki i bada każdy nowy skład, ustanawiając normy dla Działu Kontroli Jakości. Wzorce dla każdego składnika przekazywane są do dostawców, aby umożliwić im zapewnienie oczekiwanej jakości. Chodzi o spełnienie jakościowych wymogów rynków światowych. Produkty muszą być nieskazitelnie czyste i skuteczne.
Jakość, ochrona środowiska naturalnego, dbałość o swoich dostawców i poziom życia ich rodzin są w moich oczach spełnieniem kryteriów Producenta Dobra wspólnego.
I tak trzymajmy, nie obniżajmy poprzeczki!
Komentarze
Prześlij komentarz